Zoeken op de website


Vergroot de website

Rechten en plichten bij werkloosheid
 • Rechten
 • Plichten
 • Oefening

Een werkzoekende heeft RECHTEN.

 1. Recht op begeleiding
  Als de werkzoekende dit wenst, begeleidt de VDAB hem actief. Samen wordt er dan een stappenplan uitgestippeld, de kortste weg naar een passende job. De trajectbegeleider houdt steeds rekening met de mogelijkheden, competenties en wensen van de werkzoekende. De begeleiding is gratis voor elke werkzoekende.

 2. Recht op opleiding
  Je kan gratis één van de vele opleidingen volgen die de VDAB organiseert of erkent. Met zo’n opleiding blijf je bij en verhoog je je kansen op de arbeidsmarkt.

 3. Recht op jobaanbod
  Vanaf het moment dat je ingeschreven bent bij de VDAB wordt er gekeken welke vacatures er geschikt zijn voor jou. Je ontvangt ze per sms, e-mail of brief. Het is mogelijk dat je dagelijks vacatures ontvangt. Bekijk ze en solliciteer naar de jobs die je interesseren.

 4. Recht op gelijke behandeling en non-discriminatie
  De VDAB is er voor iedereen: man of vrouw, blank of zwart, arm of rijk, jong of oud, Belg of buitenlander, gelovig of niet, personen met een handicap of niet.

 5. Recht op privacy
  De werkzoekende heeft recht op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.Keer terug naar menu.

Een werkzoekende heeft PLICHTEN

Een werkzoekende heeft plichten, zeker als de werkzoekende in de wachttijd zit of werkloosheidsuitkering krijgt.
 1. Je zoekt actief naar werk
  Als je ingeschreven bent bij de VDAB, is het belangrijk dat je beschikbaar bent op de arbeidsmarkt en actief naar werk zoekt. Bijvoorbeeld door regelmatig werkaanbiedingen te raadplegen, te solliciteren, je in te schrijven bij uitzendkantoren…

 2. Je werkt positief mee
  De VDAB gaat voor jou op zoek naar een gepaste job. De VDAB laat weten als ze voor jou een gepaste job vinden. Belangrijk is dat je reageert en ingaat op het aanbod. Heb je gesolliciteerd naar één van deze vacatures, dan kan de VDAB bij de werkgever informeren hoe het gesprek geweest is.

 3. Je komt de afspraken na
  Als je trajectbegeleider je een VDAB-uitnodiging stuurt voor een gesprek, job, opleiding, … (via mail of post) ben je verplicht om hierop te reageren. Moet je op dit moment gaan solliciteren of heb je een andere reden om niet op de uitnodiging in te gaan? Geef de trajectbegeleider een seintje. Dan kunnen jullie een nieuwe afspraak maken.

Werk je onvoldoende mee of ga je niet in op een uitnodiging zonder de VDAB te verwittigen? Dan zal je trajectbegeleider dit aan de RVA doorgeven. De RVA neemt dan eventueel maatregelen die gevolgen hebben voor je werkloosheidsuitkering of wachtuitkering.


Keer terug naar menu.