Zoeken op de website


Vergroot de website

De computeronderdelen

Het forum
De digidokter
 • Soorten computers
 • Computeronderdelen 1
 • Computeronderdelen 2
Een personal computer

personal computer
Een laptop

laptop


tablet

Een personal computer (PC) of desktop

Een desktop computer is een computer die de meeste mensen thuis hebben staan. Een desktop computer bestaat minimaal uit een systeemkast, beeldscherm, toetsenbord en een muis.

De voordelen van een pc zijn:
 • de onderdelen in een systeemkast gemakkelijk en goedkoop te vervangen zijn bij een defect;
 • de aankoopkost ligt een stuk lager van een pc dan van een draagbare.
Het nadelen van een pc zijn:
 • een pc is niet gemakkelijk te verplaatsen;
 • voor een pc moet je ruimte hebben. Je bergt hem niet even op, hij neemt een vaste plaats in.

Een draagbare computer of laptop

Zoals de naam al zegt is dit een computer die draagbaar is. Hij is daarnaast compact, maximaal 4 kg zwaar en kan zonder netstroom werken door middel van een batterij. Voor mensen die geen ruimte of een vaste plek hebben voor een PC is een draagbare computer een ideale oplossing. Een draagbare computer is tegenwoordig net zo krachtig als een desktop computer. Een draagbare computers is wel duurder dan een PC. Als je laptop stuk is, zal de reparatie meer kosten.

Een tablet-pc

Een tablet-pc is een computer die in de hand kan worden gebruikt. Hij kan worden gezien als een kleine laptop. Ideaal om een agenda bij te houden, foto's en film te bekijken...


Keer terug naar menu.systeemkast


beeldscherm
toetsenbord


muis


printer


De systeemkast

De systeemkast is de eigenlijke pc (personal computer), daarmee wordt alles bestuurd.

Binnenin de systeemkast vind je:
 • de harde schijf: hierop bewaar je gegevens en programma’s. Wat op de harde schijf staat, blijft ongewijzigd als je de computer uitschakelt;
 • het werkgeheugen (RAM): wat je in dit geheugen opslaat, gaat verloren als je de computer uitzet; dit geheugen gebruik je dus om met de computer te werken, niet om gegevens op te slaan. De inhoud van dit geheugen verandert constant;
 • uitbreidingskaarten: beeldschermadaptor, geluidskaart, netwerkkaart, enzovoort.
Aan de buitenkant van de systeemkast vind je:
 • de powerknop (om de computer aan en uit te zetten);
 • de cd- en dvd-lezer/schrijver voor cd-roms en dvd’s;
 • de voeding voorziet alle onderdelen van spanning;
 • de aansluitingen voor het toetsenbord, de muis, boxen, microfoon…;
 • usb-poort voor de aansluiting van verschillende apparaten, zoals een usb-stick of digitaal fototoestel.

Een beeldscherm of monitor

Een beeldscherm of monitor is een apparaat waarop je alles kunt zien. Als je met de muis beweegt, dan zie je dat op je beeldscherm. Als je met het toetsenbord een letter typt, dan zie je dat ook op je beeldscherm. Op het beeldscherm kan je ook de verschillende internetsites of de spelletjes die je speelt zien.

Klavier of toetsenbord

Op een klavier of toetsenbord staan allerlei letters, cijfers en symbolen. Met het toetsenbord kan je een tekst typen of een opdracht geven aan de computer om de computer iets te laten doen. Verder op deze website leer je hoe je moet werken met het toetsenbord.

De muis

De muis gebruik je om de cursor of het pijltje te bewegen. Door te klikken op de muisknoppen, geef je de computer opdrachten. Verder op deze website leer je hoe je moet werken met de muis.

Een printer

Een printer is een apparaat waar papier in zit. Als je iets van je beeldscherm op papier wil, dan moet je een printer gebruiken. Een ander woord voor printen is afdrukken. De meeste printers hebben nu ook een scanner- of kopieerfunctie. Met een scanner kan je foto’s en andere afbeeldingen op de computer opslaan. Via een scanprogramma ‘kopieert’ de scanner de afbeelding op je computer.


Keer terug naar menu.cd-rom


usb-stick


modem


webcam

Een Cd-rom

Een compact disc is een schrijf waarop je gegevens, muziek, foto’s… kan vinden of plaatsen.
Je hebt verschillende soorten:
 • CD-ROM (cd read only memory): je kan enkel de gegevens bekijken die op de cd staan.
 • CD-R (cd recordable): je kan éénmalig gegevens op de cd plaatsen.
 • CD-RW (cd rewriteable): je kan de gegevens meerdere keren plaatsen (herschrijven).

Een USB-stick

Een usb-stick is een extern geheugen dat je in een usb-poort van je computer moet steken. Op de usb-stick kan je ook gegevens plaatsen. Je kan op een usb-stick meer gegevens plaatsen dan op een CD-ROM.

Een modem

Met een modem krijg je toegang tot het internet. De modem kan in de systeemkast zitten, maar kan ook buiten de computer zijn. De meeste modems zijn nu draadloos. Dit betekent dat je geen kabel nodig hebt van de modem naar je computer om op het internet gaan.

Een webcam

Een webcam is een kleine videocamera. Je kan er foto’s en videobeelden mee maken van achter je computer. Het apparaat geeft de beelden vrijwel live door. De meeste laptops hebben een ingebouwde webcam. Bij vaste computers moet je een aparte webcam plaatsen.


Keer terug naar menu.